top of page
despacio.jpg


DESPACHO

Een despacho is een offerande aan moeder Aarde, de spirits en lichtwezens. Een despacho wordt gemaakt ter ering, transformatie, als uiting van dankbaarheid, voor wensen en gebedjes.
Voor elke gelegenheid of gebeurtenis kan er een despacho worden gemaakt; huwelijk,   geboorte, overlijden, jaarwisselingen, inwijding nieuwe huis, balans, liefde, enz.

Elke despacho is uniek. Dat wil zeggen; al maak je 5 despacho’s voor een huwelijk de uitkomst zal er steeds weer anders uitzien, terwijl de intentie hetzelfde is.
Op een blad papier wordt met natuurlijke ingrediënten een kleurrijke mandala gemaakt.
Iedere aanwezige krijgt 3 blaadjes (kintu’s), deze vertegenwoordigen de 3 basale krachten uit de Andes traditie; Wijsheid (yanchay) Liefde (munay) juiste Aktie (llankay).
In deze blaadjes blaas je met je intentie datgene in wat je kwijt wilt, je dankbaarheid en gebedjes. Tevens blazen we onze wens in hoe we de wereld willen zien en ons leven willen inrichten;
Dreaming the World into being.
Als de kintu’s ingeblazen zijn dan worden deze in de despacho gelegd. Met de ingrediënten wordt de despacho opgemaakt. Alle aanwezigen kunnen hieraan deelnemen.
Als de despacho klaar is wordt deze dichtgevouwen en in een doek gedaan . Vervolgens wordt het energieveld van de aanwezigen hiermee schoongeveegd zodat mogelijke blokkades worden opgeheven en de energie weer volop kan stromen.

Een despacho kan vervolgens verbrand, begraven of in het open water gelegd worden. Als de despacho aan èèn van de elementen wordt toevertrouwd worden de wensen en gebeden aan de moeder Aarde, de spirits en lichtwezens verzonden.
De transformatie gaat sneller in vuur. Soms is het wenselijk de transformatie langzamer te laten verlopen dan is het beter de despacho te begraven of in het water te leggen. Op het moment dat de despacho aan èèn van de elementen wordt toevertrouwd worden de wensen en gebeden aan de spirits verzonden.

 

Door:  Claasje Kos – Inca Sjamaan (Pampamisayoq)
Info: sjamanismefriesland@hotmail.com

bottom of page